Meksis

Yeraltı Su Depoları Yüzey Su Depoları: Hangisi Daha Verimli?

Yeraltı Su Depoları vs. Yüzey Su Depoları: Hangisi Daha Verimli?

Su depoları üretim ve kullanım amacına bağlı olarak yeraltı su deposu ve yüzey su deposu olarak ikiye ayrılmaktadır. Bulunduğu konumdan ötürü bu isimle adlandırıldıkları görülmektedir. Üstelik bu kategoriler altında da değişik tarzdaki su depoları mevcuttur. Bu durum alıcılar için kafa karıştırıcı bir hal alabilmektedir.  Peki, Yeraltı Su Depoları Yüzey Su Depoları: Hangisi Daha Verimli?

Yüksek düzeyde avantaj ve kâr elde edebilmek amacıyla yüzey deposu mu yeraltı su depoları mı daha mantıklı tartışması ortaya çıkmaktadır. Su depoları arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmak bu aşamada seçimi kolaylaştırmaktadır. Aksi takdirde yanlış seçime bağlı olarak memnuniyet oranının düşmesi mümkündür. Peki yeraltı su deposu mu yüzey su depoları mı daha iyi? İşte, seçimde işinize yarayacak bazı bilgiler. 

Yeraltı ve Yüzey Su Depolarının Temel Özellikleri

Üretilen su depolarının temel özellikleri birden fazla kategori altında incelenebilmektedir. Tasarımları, kapasite-boyutları ve özellikle montaj kurulumları değişmektedir. Değişik yönleri alım sırasında kişi ya da kurumları yönlendireceğinden dolayı oldukça önem arz etmektedir. Farklı yönleri bu kategoriler altında ortaya çıkmasından dolayı yeraltı su deposu ve yüzey su deposu farklarına göz atmak gerekir. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > Yeraltı Su Depolarının Avantajları ve Kullanım Alanları

Yeraltı ve yüzey su depolarının tasarımsal yapıları hem benzer hem de farklı olabilmektedir.  Yeraltı depolarında toprak gibi basınçtan etkilenmemek üzere malzeme kullanılır. Yüzey depolarında ise genellikle kaliteli plastikler tercih edilir. Yapıları gereği silindirik su depoları olabileceği gibi prizmatik yapıya da sahip olabilirler. 

Kapasite durumları ise su deposu sektörü içerisinde en çok değişen konudur. Çünkü ihtiyaca bağlı olarak kapasite ve boyutlandırma yapılabilmektedir. Yeraltı ve yüzey depoları olduğu fark etmeksizin ihtiyacınıza uygun olacak boyutlarda sipariş edebilirsiniz. Böylece dilediğiniz kadar sıvıyı bir alanda depolamanız mümkün olacaktır. 

Son olarak montaj ve kurulum süreçlerine göz atmak gerekiyor. Montaj durumları yeraltı ve yer depolarında farklıdır. Yer altı su depoları genellikle tek parça şeklinde gelmektedir. Toprağın kazılmasıyla tek parça halinde yerine yerleştirilir ve üstü kapatılmaktadır. Yer üstü su deposu ise demonte şekilde üretilip sonradan montajlanır. Böylece daha kolay taşınabilir bir yapıya sahiptir.  

Yeraltı Su Depolarının Avantajları ve Dezavantajları

Üretim, kullanılan alan ve amaç uğruna her su deposunun farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Söz konusu avantajlar hakkında fikir sahibi olmak alışveriş sırasında kolaylık sağlayacaktır. Su deposu karşılaştırma yaparken mutlaka bu aşamada verilen bilgileri göz önünde bulundurmanız gerekir. 

Yeraltı su depoları adından da anlaşılacağı üzere toprak altına yerleştirilen özel depolardır. Genellikle petrol gibi yakıtları korumak amacıyla kullanılmaktadır. Her depoda olduğu gibi bu depoda da bazı avantajlardan bahsedilebilmektedir. Öncelikle fiziksel koruma ve dayanıklılık yönünden oldukça avantajlıdır. Çünkü toprağın yarattığı baskı-basınç başta olmak üzere depremden de düşük etkilenecek şekilde üretilir. 

Diğer taraftan yeraltı su deposu avantajları arasında sıcaklık dalgalanmalardan etkilenmeme bulunmaktadır. Yüzeyde yer alan depolar özellikle UV ışınlarından dolayı ısınabilmektedir. İçindeki sıvının da bu yönde ısınmasına neden olabilmektedir. Halbuki yeraltı depolarında bu tarz bir durumla güneş ışığı geçmediğinden yaşamazsınız. 

Su depolarının yüzeyde kurulduğunda uzaklardan bile fark edilebilecek yapısı vardır.  Boyutlandırmaya bağlı olarak gözle direkt görülebilir ve hatta bu yüzden ciddi bir alan kaplayacaktır. Halbuki yeraltı su depolarında araziyi işgal etme durumu yoktur. Estetik yönden avantaj sağlayacak şekilde toprak altına koyulur ve dışarıdan hiçbir şekilde fark edilmez. 

Her ne kadar yeraltı su deposu avantajları çok olsa da dezavantajları da elbette vardır. En temel dezavantajı bakım ve erişim noktasında yaşanmaktadır. Bakımları toprak altında olmasından dolayı çok nadir yapılabilmektedir. Olası sızmalarda fark etmek, müdahale etmek de zordur. Özellikle erişim zor olduğundan parça değişimleri de gecikebilmektedir. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > Civatalı Silindirik Modüler Su Depoları ve Prizmatik Su Depoları Karşılaştırması

Yüzey Su Depolarının Avantajları ve Dezavantajları

Yüzey su depoları, toprak üstünde olacak şekilde endüstri alanlarında, tarım ve hayvancılık noktalarında ya da yaşam alanlarında kullanılmaktadır. Tüm su depolarında olduğu gibi yüzey su deposu dezavantajları ve avantajları söz konusudur. Gelin birlikte bunlara bir göz atalım.

Toprak üstünde kurulacağı alana kolay taşınabilmesi ve farklı boyutlarda üretilmesi amacıyla demonte bir yapıdadır. Parçalar halinde üretilmiş olması kolay montaj ve erişim imkânı sağlar. Kullanmak istediğiniz konuma iletilerek o alanda kurulur, taşıma sırasında zorluk çıkarmaz. 

Kullanıldığı süre zarfında gözle görülerek takip edilebilir dilediğiniz zaman ise kolaylıkla bakımını yapabilirsiniz. Yer altında olmamasından dolayı bakımı konusunda oldukça pratik hareket edebilirsiniz. Düzenli periyotlarda bakımlarının yanı sıra olası kazalarda da tamir işlemleri yapmak mümkündür. 

Söz konusu yüzey su deposu dezavantajları arasında ise öncelikle hava şartlarından doğrudan etkilenmesi gelmektedir. Toprak üzerinde bulunduğu süre zarfında özellikle doğru malzemeden üretilmediği müddetçe güneş ışınlarından doğrudan etkilenecektir. Söz konusu bu durum sıvının sıcaklığında değişime neden olacaktır. 

Son olarak güvenliğini ve korumasını sağlamak adına ekstra işlemler gerektirebilmektedir. Örneğin dışarıdan gelecek fiziksel darbe, kimyasal etkiler ya da güneşten korumak adına özenle hareket etmeniz gerekebilir. Tüm bu unsurlar da daha fazla efor sarf etmenize ve araştırma yapmanıza neden olacaktır. 

Hangi Durumlarda Hangi Depo Tipi Tercih Edilmeli?

Su deposu verimliliği elde edebilmek için doğru konumda doğru depoyu tercih etmek gerekir. Aksi durumda depodan elde edilecek verimlilik düşecektir. Bu durumda kullanıcı kişi ya da kurumların boşuna vakit, maddi harcama yapmasına neden olacaktır. Peki hangi su deposu daha ekonomik ve hangi depo ne zaman tercih edilmeli? 

Yeraltı Su Depoları İçin İdeal Kullanım Alanları

Daha önce avantajlarına değindiğimiz yeraltı su depolarının kullanım noktaları genellikle kısıtlıdır. Amaca hizmet etmesinden dolayı belirli alıcı kitlesin mevcuttur. Eğer kullanılacak alanda yer kısıtlıysa ya da hiç yoksa toprak altında kullanılmak üzere tercih edilebilmektedir. 

Özellikle yaşam alanları ya da tarım noktalarında estetik kaygılar güdülebilmektedir. Estetik anlamda sorun yaratmak istemiyorsanız yerüstü depolardan uzak durmanız gerekecektir. Yerin altına koydurabileceğiniz depolar gözle görülmeyeceğinden estetik sorun da yaratmayacaktır. 

Ayrıca dışarıdaki sıcaklıktan ve genel olarak hava değişiminden etkilenmemesi gereken sıvılar adına tercihinizi bu yönde yapabilirsiniz. Toprağın altında hava değişikliğinden doğrudan etkilenmesi mümkün olmayacaktır. Böylece başta su olmak üzere petrol gibi değerli malzemelerin de korunması adına kullanılabilir. 

Yüzey Su Depoları İçin İdeal Kullanım Alanları

Kullanılacak alan konusunda sorun yoksa ve oldukça geniş bir kurulum noktası mevcutsa yüzey su deposu tercih etmek daha doğru olacaktır. Çünkü böylece daha geniş boyutlarda üretilerek sıvı depolaması yapmak mümkün kılınacaktır. 

Kullanıma bağlı olarak su deposu yıpranacaktır. Sık sık bakım yapmak ise deponun ömrünü uzatan bir unsur olduğundan her zaman tercih etmek gerekir. Bazı depolanan malzemelere göre bakım sıklığı artabilmektedir. Eğer sık bakım yapabileceğiniz depo lazımsa bahsi geçen türe yönelmelisiniz. Toprak üstünde yer almasından dolayı daha kolay erişebilir bundan dolayı pratik şekilde temizleyebilirsiniz.

Kısa sürede ihtiyacınızı karşılamak, basit montaj yapmak ve talebe göre farklı boyutlarda depo sahibi mi olmak istiyorsunuz? O zaman yüzey su depoları tam size göre! Parçalı halde üretilen su depolarını istediğiniz boyutta tasarlatabilirsiniz. Var olan bu parçalar kullanılacak konumda sizin adınıza kısa sürede montajlanarak kullanıma hazır hale getirilir. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > Su Depolarının Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

Sonuç: Yeraltı mı Yüzey mi? Hangi Su Deposu Daha Verimli?

Sektör içerisinde yüzey su depoları ve yeraltı su depoları ihtiyaç dahilinde amaca hizmet eden ürünler olmaktadır. Kullanılacak noktaya ve amaca göre her iki deponun da verimliliği oldukça fazladır. Burada yüksek verim elde etmek için doğru zamanda doğru depo türünü seçmek gerekecektir. Eğer yanlış seçim yaparsanız, memnun kalma olasılığınız düşer.

Daha önce de değinildiği üzere; havadan etkilenmesin, tek parça getirilsin, farklı boyutlara sahip olsun, estetik problem de yaratmasın isterseniz yeraltı su depolarını seçmelisiniz. Ancak geniş alanlarda, bakım kolaylığı elde etmek amacıyla yüzey su depolarının daha verimliği olduğunu söyleyebiliriz. 

Comments are closed.