Meksis: Endüstriyel Isı Cihazları ve Modüler Su Depoları

BLOG
Yakıt tankı seçimi, yakıt türlerinin güvenli taşınması ve saklanması için kritik öneme sahiptir. Doğru malzeme seçimi, kapasite, tasarım ve güvenlik özellikleri, yakıt tanklarının verimliliğini ve dayanıklılığını artırır. Düzenli bakım ve kontrol, yakıt tanklarının ömrünü uzatarak uzun vadeli ekonomik avantajlar sağlar. İşletmelerin ihtiyaçlarına uygun yakıt tankı seçimi, enerji maliyetlerini düşürerek performanslarını artırır.

Yakıt Tankı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yakıt Tanklarının Önemi ve Kullanım Alanları

Yakıt tankı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, özellikle yakıt türlerinin taşınması ve saklanmasında en önemli adımların başında gelmektedir. Bir diğer depolama türlerinden olan yakıt tankları özellikle kimyasal alanda büyük bir paya sahiptir. Farklı çeşitteki bu tanklar amaca ve isteğe göre şekillenebilen yapıdadır. 

Yakıt Tanklarının Önemi ve Kullanım Alanları

Motorun çalışmasında gerekli olan enerjiyi sağlamak adına kullanılan yakıtın bulunduğu alanlara yakıt deposu adı verilmektedir. Yakıt tankları çok küçük boyutlu bir çakmak gibi plastikten üretilebildiği gibi büyük araçların yakıt tankı olarak da üretilebilmektedir. Yakıt tanklarının boyutu değişiklik gösterse de kullanım amacı ortaktır. Bu amaç ise enerji dağıtımı ve depolama olmaktadır.

Yakıt tankları özellikle otomotiv ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Taşımacılık ve lojistik açısından büyük bir etken olan yakıt tankları, kapasite açısından geniş hacme sahiptir. Endüstriyel uygulamalarda yer alan yakıt tankları ise mobil desteklerle ihtiyaç duyulan anda enerjiye ulaşılabilirliği sağlamaktadır. 

Üretimimizde Olan Yakıt Tankları:

  1. Yer Altı Yakıt Tankı
  2. Yer Üstü Yakıt Tankı

Yakıt Tankı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler: En Önemli Kriterler

Yakıt tankı seçimi ihtiyaç duyulan alanlara göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir işletme daha küçük yakıt tankına ihtiyaç duyabiliyorken diğer işletmeler geniş hacimli yakıt tanklarına ihtiyaç duyabilmektedir. Burada en önemli faktör ise yakıt tankı malzemesi olmaktadır. Birbirinden farklı boyutları içeren yakıt tankları için dikkat edilmesi gereken yakıt tankı kriterleri şu şekilde sıralanmaktadır:

Malzeme Seçimi

Yakıt tankı için en iyi malzeme paslanmaz çelik, plastik ve alüminyum malzemeleri içermektedir. Çelik yakıt tankları plastiklere kıyasla daha ağırdır ve hırsızlara karşı oldukça avantajlıdır. Ancak çelik yakıt tankları pratiklik açısından düşük performans sergilemektedir.

Plastik yakıt tankları ise çok daha hafiftir ve manevra imkânına sahiptir. Hareket olanağı sağlayan plastik yakıt tanklarının taşınabilirliği de kolaydır. Bunlar dışında plastik yakıt tankları paslanmaz yapıdadır. Bu doğrultuda plastik yakıt tanklarının zamanla tıkalı filtreler oluşturmayacağı da söylenmektedir. Ayrıca çelik yakıt tanklarını taze ve passız tutmak için boyama gerekirken, plastik tanklarda böyle bir uygulamaya gerek duyulmamaktadır. 

Kapasite ve Boyut

Yakıt tankı kapasitesi, yakıt tanklarına duyulan ihtiyacın büyük kısmını giderebilmektedir. Çelik tanklar, plastik yakıt tanklarına göre daha fazla yakıt tutabilmektedir. Bu da büyük ve enerji kaynağından çok sık yararlanan işletmeler için daha iyi bir seçenektir. 

Büyük kapasiteli yakıt tankı seçimi, fazlasını toptan olarak satın alabileceğiniz için petrol fiyatlarında da ucuzluklardan yararlanmanıza fırsat tanımaktadır. Enerji ihtiyacı düşük olan küçük işletmeler için ise plastik yakıt tankları daha uygun olabilmektedir. 

Tasarım ve Şekil

Yakıt tanklarında genellikle benzin, mazot, akaryakıt, Fuel- oil ve farklı türlerdeki yanıcı ve yanıcı olmayan yağlar depolanmaktadır. Birden çok maddenin korunmasını sağlayan yakıt tankları yeraltı yakıt tankları ve yerüstü yakıt tankları olarak iki grupta ele alınmaktadır. 

Ayrıca bu yakıt tankları kullanıma ve isteğe göre de çeşitlenmektedir. Isıtıcılı, ısıtıcısız, çift cidarlı, tek cidarlı, izoleli, izolesiz, silindirik veya prizmatik yakıt tankı şeklinde üretilebilmektedir. Yatay veya dikey konumlandırılabilen yakıt tankı türleriyle bir işletmenin ihtiyacı eksiksiz olarak giderilebilmektedir.

Küçük alanlar için dikey yakıt tankları büyük bir öneme sahiptir. Duvara konumlandırılan veya girintili alanlara kolay adapte olması adına tasarlanan prizmatik tanklar, işletmelerin alandan feragat etmemesine yardımcı olmaktadır. 

Güvenlik Özellikleri

Söz konusu yakıt tankları olduğunda güvenlik önlemlerinin ve koruyucu ekipmanların etkisi yadsınamaz düzeydedir. Kimyasal içeriğin depolandığı yakıt tanklarında basınç röleleri ve emniyet ventilleri büyük bir öneme sahiptir. Yakıt tankındaki sızıntı önleme sistemleri ile insan sağlığı yüksek oranda koruma altına alınmaktadır. 

Tank içeriğinin kontrol edildiği ve belli seviyede tutulduğu bu güvenlik önlemleri sayesinde herhangi bir sızıntı doğrudan tespit edilmektedir. Aynı zamanda sızıntı önleme ve koruma sistemleri ile desteklenen yakıt tankları gelişen teknoloji sayesinde üst düzeyde korunmaktadır. 

Montaj ve Yerleşim

Yakıt tanklarının montajında tankın konumlandırılacağı alana dikkat edilmelidir. Yakıt tankının kapasitesi ve boyutu göz önüne alınarak, bu ölçüler doğrultusunda rahat bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca dikey yakıt tankları veya geometrik şekilli tank tasarımları sayesinde yakıt tankı yerleşimi ve montajı daha da kolaylaştırılmaktadır. 

Bunun dışında tankın konumlandırılacağı alanda yanıcı, tutuşucu ve yakıcı maddelerin olmaması gerekmektedir. Tanklar her ne kadar kaliteli malzemelerden üretiliyor olsa da gözden kaçabilecek durumlara karşı önlem alınmalıdır. Bunun dışında yakıt tankı montajı sırasında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yakıt tankları dona karşı korunaklı bir mekâna yerleştirilmelidir.
  • Yakıt tankı devre dışı kaldığında donmaması adına önlemler alınmalıdır. 
  • Yakıt tankı bağlantı malzemeleri belirlenen standartlara ve TSE’ne uygun seçilmelidir. 

Bakım ve Kontrol

Yakıt tankları için düzenli bakımlar oldukça önemlidir. Periyodik bakımlar sayesinde yakıt tankının ömrü ve kullanımı arttırılmaktadır. Bundan dolayı da yakıt tankları için yılda bir kez bakım uygulanması önerilmektedir. İhtiyaca göre kontrol ve denetim sıklığı yılda üçe çıkarılabilmektedir. Yakıt tankı bakımında ise uygulanan işlemler kısaca şöyledir:

  • Yakıt tankında veya bağlantı alanlarında kaçak durumu kontrol edilmektedir.
  • Yakıt tankının göstergeleri kontrol edilir.
  • Yakıt tankı üzerinde yer alan birleşimlerin sağlamlığı tespit edilir. 

Şayet sayılan bu kontrollerde parça değişimi gerekiyorsa, orijinal parçalar kullanılmaktadır. Aynı zamanda yakıt tanklarının bakım ve kontrolünü uzman kişiler gerçekleştirmelidir. Yakıt tankında gözlemlenen herhangi bir sorunda öncelikle yetkili kişilere danışılmalıdır. 

Sonuç: Doğru Yakıt Tankı Seçiminin Uzun Vadeli Avantajları

Doğru yakıt tankı seçimi hem size hem de işletmenize büyük bir kâr sağlayacaktır. İhtiyacınıza yönelik seçeceğiniz yakıt tankları malzeme ve enerji ihtiyacınızı doğrudan karşılayacaktır. Bu da gereksiz masraftan kaçınmanızı sağlayacaktır.

Aynı zamanda kaliteli bir yakıt tankı ile durmadan yakıt tankı değiştirme masrafından kurtulabilirsiniz. Yakıt tankına harcayacağınız enerjiyi ve parayı işinizde kullanabilirsiniz. İş yerlerinde kendisi küçük ama önemi büyük olan yakıt tankları hem işletme fiyatınızı hem de performansınızı etkileyecektir. 

Diğer ısı cihazı ürünlerimizi de incelemenizi öneririz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Blog İçeriklerimiz:

Sosyal Medya’da
Meksis as
Meksis Mekanik Sistemler © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Dil

3D Portal

Bilgi Toplumu Hizmetleri

Veri Koruma

Kalite Politikamız