Meksis

Su Depolarının Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

Civatalı Su Depoları: Avantajlar ve Kullanım Alanları

Su deposu ömrü bakım yapılmadığı müddetçe belirli sürelerde kalacak, kullanım ömrünü tamamladıktan sonra ise içindeki sıvıya zarar verecektir. Peki, Su Depolarının Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz? Temin edilen su depoları genellikle uzun süreli kullanıma uygun olacak şekilde üretilmektedir. Ancak yeterli bakımın yapılmaması su deposu ömrünü azaltacaktır. 

Kişisel su depoları ya da endüstriyel alanlarda yer alan bu depoların kullanım ömrünü uzatmak gerekir. Böylece ekstra maliyet ve zaman kaybından da tasarruf yapılabilecektir. Günümüzde uygulanabilecek su deposu ömrünü uzatma yöntemleri oldukça fazladır. Belirli periyotlarla bu uygulamaların yapılması yıllarca sorunsuz bir şekilde deponuzu kullanmayı sağlayacaktır. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > Prizmatik Su Depoları: Yedek Parçalar ve Bakım

Su Depolarının Ömrünü Neden Uzatmalıyız?

Üretilen su deposu ömrü belirli süre ile kısıtlı kaldığında kullanıcılar için sorun teşkil edecektir. Her şeyden önce su deposunun yenilenmesi gerektiğinden ekonomik anlamda zarara sokabilmektedir. Halbuki basit su deposu bakımı ile kullanılacak süre zarfında uzatmaya gidilebilmektedir. Yine de konu hakkında detaylı bilgisi olmayanlar için su depolarının ömrünün neden uzatılması gerektiği şu şekilde özetlenebilir:

A – Su Tasarrufu ve Ekonomik Faydalar

Depolar farklı sıvıları korumak ve himaye etmek amacıyla üretilmektedir. Genellikle su deposu olarak adlandırılması, suyu muhafaza etmekle alakalıdır. Eğer elinizde uzun süre kullanabileceğiniz bir deponuz varsa yağmur suyu ya da diğer temin edilen suları uzun süre koruyabilirsiniz. Böylece sudan tasarruf ile birlikte ekonomik fayda da elde edebilirsiniz.

Diğer taraftan ekonomik tasarruf sadece suyu korumaktan dolayı ortaya çıkmaz. Boyutu ve türüne göre değişik fiyatlarda satışa sunulan su depoları mevcuttur. Bakımı yapılmayan su deposu kısa sürede yenisini almaya mecbur bırakır. Bu yüzden ekstra masraf çıkması ekonomiyi zorlayacağından bakım oldukça önemlidir. 

B – Çevresel Etkiler 

Yıllar geçtikçe su kaynaklarının azalması ve tükenmesi, var olanı korumak ya da uzun süre korumayı gerektirmektedir. Temin edilecek su depoları özellikle yağmur ve kar sularını eriterek depolamayı sağlar. Böylece olası su kesintileri ya da kuraklık durumun kişisel kullanımlarda, endüstriyel alanlarda üretim aşamasında su ihtiyacını karşılar. Ekstra su kullanımının önüne geçmesiyle çevreyi de korumaya neden olur. 

C – Uzun Vadeli Yatırımın Korunması

Su deposu kişisel kullanımda evler için alınabildiği gibi endüstriyel alanlarda da yaygın olarak bulunmaktadır. Tarım alanlarında sulama içinde su kaynağını bir arada tutmayı sağlayacaktır. Bu tarz uzun vadeli yatırımlarda ihtiyaç olan suya çabuk erişim gerekir. Olası bir şekilde suya ulaşamamak, yatırımları olumsuz etkileyebilir. Diğer taraftan uzun vadeli yatırım için su depolarının da uzun süreli korunması ömrünün uzatılması gerekecektir. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > Civatalı Su Depoları: Bakım ve İşletme Rehberi

Su Depolarının Ömrünü Kısaltan Faktörler

Kullanım esnasında su deposu ömrü bazı etkenlerden dolayı azalabilmektedir. Var olan bu etkenler hakkında fikir sahibi olmak aslında önleyici davranmayı da sağlar. Su depolarınızın ömrünü kısaltmak istemiyorsanız bahsedilecek etkenlere dikkat ederek uzak durmayı deneyebilirsiniz. Aynı zamanda sorun oluştuysa kısa sürede fark ederek su deposu bakımı da yapabilirsiniz. 

Fiziksel Hasarlar:

Genellikle kullanım alanları endüstriyel noktalarda boş alanlar olsa da özellikle kişisel kullanımda tarım alanları ve evler olacaktır. Bu tarz insan yoğunluğunun olduğu noktalarda su depolarında fiziksel hasarın oluşma olasılığı yüksektir. Alınacak darbenin şiddetine bağlı olarak su deposunda sızıntı başta olmak üzere çökme, yamulma gibi unsurlar oluşabilmektedir. 

Kimyasal Etkileşimler:

Dışarıdan temas edebilecek maddeler olabildiği gibi depo içerisine sızan kimyasal maddeler yüzünden depoda değişim oluşabilir. Kimyasal reaksiyona bağlı olarak deponun malzemesinde aşınma ya da renk değişimi görülebilmektedir. Özellikle kimyasal reaksiyona sebep olabilecek maddeleri uzak tutmak gerekir. 

Hatalı Montaj ve Kullanım:

Satın alınacak su deposu farklı firmalardan temin edilebilir. Ancak deneyimsiz ve profesyonel çalışma göstermeyen firmalar tarafından hatalı montaj yapılabilir. Hatalı montaj içerisindeki sıvıyı deponun sızdırarak azalmasına neden olabileceği gibi ömrünü de uzatır. Diğer taraftan depoyu kullanan kişi ya da kurumların hatalı yaklaşımları da su deposu ömrü kısalmasının başlıca nedenidir. 

Su Deposunda Sızıntıların Olumsuz Etkileri

Su deposu ömrü kısaltan ve genelde kullanan kişilere en büyük zarar veren unsur sızıntılardır. İçerisindeki sıvıyı koruyamayarak dışarı veren su depoları istenen yönde çalışmaz. Bu da uzun vadede sorunların meydana gelmesine neden olur. Genel olarak su deposu sızıntılarının olumsuz etkileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İçerisinde yer alan su başta olmak üzere tüm sıvıların kaybedilmesi, maddi açıdan zarar oluşturması.
  • Kullanıldığı alana ve özellikle yaşam alanlarına sızıntıdan dolayı zarar vermesi. Islanmaya bağlı olarak yaşam alanlarında ya da diğer noktalarda yapısal problemler oluşturur. 
  • Tekrar kullanılabilir hale gelmesi amacıyla deponun ekstra bakım maliyeti oluşturması

Su Depolarının Ömrünü Uzatma Yöntemleri

Bilinçli kullanıcılar tarafından su deposu ömrünü uzatma yöntemleri dikkatli bir şekilde uygulanmaktadır. Bahsedilecek yöntemlerin uygulanması kullanıldığı yer fark etmeksizin faydalı olacaktır. Endüstriyel alanda kurumların kişisel kullanımda ise bireylerin özellikle ekonomik olarak korunmasını sağlayacaktır. 

1 – Düzenli Bakım ve Kontrol

Belirli periyotlar oluşturarak su deposunun bakım ve kontrollerinin sağlanması gerekir. Bu aşamada bakımın yapılacağı sıklık ve genel temizlik aşamaları önemlidir. Uygulama yapacak kişilerin dikkatli bir şekilde süreci yönetmesi ile su deposu ömrü kesin olarak uzamaktadır. 

Bakım Sıklığı ve Zamanlaması:

Su deposu koruma sağlamak amacıyla bakım sıklığının iyi ayarlanması gerekmektedir. Özellikle su deposu bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında en başta yer almaktadır. Genel olarak bu su depolarının 2-3 ayda bir bakımının yapılması gerekir. Bakımdan kasıt; iç ve dış depo kontrollerinin sağlanması, gerekli görülürse vidalarının sıkılması ya da değişimi aynı zamanda da temizliğidir. 

Su Deposu Temizliği:

Şüphesiz kullanılan su deposu temizliği ile öne çıkacaktır. Peki su deposu temizliği nasıl yapılır? Kişi ya da kişiler su deposu temizliği yaparken kimyasal kullanmaktan uzak durmalıdır. Kimyasalın durulanması ve depodan atılması zordur. Su ile giderilse bile içeride koku bırakabileceğinden sorun teşkil eder. Daha çok doğal içeriğe sahip temizlik malzemeleri ve fırça ile iç kısım temizlenmeli, daha sonra bol su ile durulanmalıdır. 

Sızıntı ve Hasar Kontrolü:

Su depolarının başlıca tehlikelerinden birisi sızıntılardır. Sızıntıların fark edilmemesi yapılara zarar vereceği gibi iç malzemenin de boşa gitmesine neden olur. Bu yüzden su deposunda sızıntı nasıl engellenir konusu önem arz eder. Sızıntının sebebine bağlı olarak uygulanacak yöntem değişiklik gösterebilmektedir.

Genellikle su deposu sızıntı önleme adına vidalarda değişim yapmak çözüm olarak sunulabilir. Gevşemiş ya da ömrünü yitirmiş vidaları değiştirerek sızıntının önüne geçebilirsiniz. Eğer su vanalarında/musluklarında akıntı varsa bunları da değiştirebilirsiniz. Civatalarında (bağlantı ekipmanlarında) gevşeme varsa sıkarak sorunun önüne geçme olasılığınız da mevcuttur. 

2 –  Kaliteli Malzeme ve Ekipman Kullanımı

Su deposu bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında kullanılan malzeme kalitesi ve kullanım şekli de yer almaktadır. Burada kullanıcı kitlesi yeterli bilgiye sahip olmadığında kalitesiz malzemeden üretilmiş olan su depolarını kullanabilmektedir. Bunun sonucunda kısa ömre sahip su depoları ortaya çıkmaktadır. İşte, genel olarak tercih etmeniz gereken malzemeler ve özellikleri. 

UV Korumalı Malzemeler:

Endüstriyel alanda kullanım durumunda genellikle su depoları boyutundan da ötürü açık alanlarda bulunmaktadır. Büyük yapılarından ötürü kapalı alanlarda korumaya müsait olmazlar. Hal böyle olunca güneş ışınına açık hale gelen depoların korunması da şarttır. UV korumalı yani güneş ışınlarından korunma sağlayacak malzemelerin depo yapım aşamasında kullanılması gerekir. 

Paslanmaz Çelik ve/veya Yüksek Kaliteli Plastik Kullanımı:

Su deposunun temel malzemesi genellikle çelik ya da plastik olmaktadır. Uygun fiyatlı olması ve kolay ulaşılmasından dolayı plastik daha yaygındır. Ancak bu malzemelerin de belirli bir kalitede olması önem arz eder. Paslanmaz çelik ya da yüksek kalitedeki plastikler sayesinde deponun kullanım ömrü uzayacaktır. 

Kaliteli Conta ve Bağlantı Elemanları:

Depolar tek parça olmadığından her bir parçasını bir arada tutmayı sağlayan bağlantı elemanları mevcuttur. Vida ve civatalar şeklinde yer alan bu elemanların kaliteli olması gerecektir. Sıvı ile temasında paslanması güç olan aynı zamanda malzemelere de uyum gösterecek düzeydeki bağlantı parçalarının temin edilmesi önemlidir. 

Bu içerikte ilginizi çekebilir > GRP Modüler Su Depolarının Avantajları ve Kullanım Alanları

3 – Doğru Montaj ve Kullanım

Son olarak su deposu ömrünü uzatacak yöntemler arasında doğru montajlama ve kullanım süreci gelmektedir. Deponun alındığı firmanın profesyonelliği ve kullanacak kişi/firmanın verdiği önem burada ortaya çıkmaktadır. Kurulumun ilk anından itibaren tüm kullanım aşamalarında bahsedilecek noktalara dikkat etmekte fayda vardır. 

Profesyonel Montajın Önemi:

Montajlama her ne kadar basit olarak görülse de oldukça zor bir iştir. Kullanılan malzemeden, malzemelerin nasıl montajlanacağına kadar dikkatli olmak gerekecektir. Meksis firmamızın bu alanda profesyonel çalışma gösterdiğini söylemek mümkündür. Profesyonel amaçla yaptığımız montajlara özen göstererek bundan sebeple ortaya çıkacak sorunların önüne geçmekteyiz. 

Depo Konumlandırma ve Yerleşim:

Deponun ömrüne doğrudan etki edecek unsurlardan birisi kullanıldığı yerdir. Çevresinde zarar verebilecek unsurların olmamasına dikkat etmelisiniz. Yerleşim yerlerine çok yakın olmaması bu yüzden önem arz edecektir. Aynı zamanda temas edeceği zemine de dikkat etmeli, engebeli olmamasına özen gösterilmelidir. 

Aşırı Doldurma veya Boşaltmanın Engellenmesi:

Depolarda aşırı doldurmanın depo malzemelerine zarar vermesi, sızma adına cephenin zorlanmasına neden olmaktadır. Kullanıcıların bu aşamada maksimum seviyeyi geçmeden yeterli düzeyde doldurma yapması ya da boşaltması gerekecektir. Böylece deponun da iç dinamiği sağlanarak korunacaktır. 

Sonuç: Su Depolarınızı Nasıl Daha Uzun Süre Kullanabilirsiniz?

Sonuç olarak su deposu ömrü uzatabilmek adına hem satın alacağınız firma hem de kişisel davranışlarınızla hareket edebilirsiniz. Her şeyden önce düzenli su deposu bakımı ve temizliğini yapmanız gerekecektir. Böylece depolardaki olası sorunları engelleyebilir ya da erken fark ederek önüne geçebilirsiniz.

Diğer taraftan depoyu satın alacağınız firmanın profesyonel olması da ömründe etkiye sahip olacaktır. Kaliteli malzeme kullanımı, doğru montaj ve yer belirleme sırasında sizlere yardımcı olur. Sonuç olarak su deposunu kullanım sırasında olumsuz bir durumla karşılaşmayarak yıllarca kullanabilirsiniz.

Eğer siz de uzun süreli kullanım elde edebileceğiniz su deposu arıyorsanız ya da depolara dair merak ettikleriniz varsa Meksis firmamızla iletişime geçebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir