Meksis: Endüstriyel Isı Cihazları ve Modüler Su Depoları

BLOG

Genleşme Tankı Nedir ve Nasıl Çalışır? Tesisat Sistemlerinde Önemi

Genleşme Tankı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tesisatınızda maksimum güvenlik için doğru tercih: Genleşme tankı!

Genleşme tankı, tesisat sistemlerinde kullanılan özel yapılardır. Sistemde var olan basıncı dengelemek ve yönetmek amacıyla tercih edilir. Açık ve kapalı olmak üzere üretilen bu özel genleşme tankları suyun ısısına bağlı olarak hacmini kontrol etmeyi sağlar. Belirli sıcaklıklar arasındaki suyun hacmi ve buna göre basıncını düzenleyerek tesisatın doğru çalışmasına neden olur.

Söz konusu sistemlerin tesisatlar üzerinde etkisi büyüktür. Yazımızda genleşme tankı ne işe yarar, çeşitleri nelerdir konu başlıklarını bulacaksınız.

Meksis olarak genleşme tankı üretimleri ve satışlarını sürdürmekteyiz. Eğer tesisatlarınızda özel olarak üretilen tanklara yer vermek isterseniz sıcak ya da soğutma sistemlerinde kullanmak üzere var olan ürünlerimize göz atabilirsiniz. Kısa sürede sipariş verebilir farklı hacimlerdeki yapılara erişim sağlarsınız.

Genleşme Tankı Çeşitleri Nelerdir?

Su ve tesisat sistemlerinde kullanılmaya bağlı olarak değişik çeşitler üretilmektedir. Sıcak kullanma suyu elde etmek ya da sistemdeki soğuk suya bağlı olarak tesisatları düzgün sağlamak adına doğru çeşit kullanılmalıdır. Aksi takdirde uygulamanın yeterli gelmemesi buna bağlı olarak da tesisatta sıkıntılar doğabilmektedir.

Yaygın üretilen ve kullanılan genleşme tankı çeşitleri: açık sistem ve kapalı sistemlerdir.

Açık genleşme tankları kapasitesine bağlı olarak farklı boyutlarda üretilebilen ve dış etkenlere göre sistemi dengeleyen bir türdür. Tesisat sisteminin ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeldeki bu tanklarda dışarıdaki hava ile temas söz konusudur. Dış basınca bağlı olarak tesisattaki basınç dengesi korunmaktadır. Açık genleşme tankları atmosfere bağlıdır.

Kapalı genleşme tankları ise genellikle açık tankların yerleştirilemediği alanlarda kullanılmaktadır. Sistemde daha büyük kapasiteli yönetim ve tank gerektiği durumlarda tercih edilir. Emniyet venti ve manometre ile birlikte çalışan kapalı genleşme tankları su desteğini sağlayan tesis üzerinde doğrudan büyük etkiye sahiptir.

Her iki genleşme tankı türünde de kapasite lt cinsinden hesaplanarak özel üretimler gerçekleştirilir. Kullanılması gereken alana ve tesisat sisteminin de büyüklüğüne göre özel kapasitelerle hazırlıklar tamamlanarak basınç dengesi korunur.

Genleşme Tankının Yapısı ve Malzemeleri

Sıcaklık değişimleri sorun olmasın, genleşme tankı ile rahat edin!

Tesisat sistemlerindeki basıncı dengelemek ve borularda aksama yaratmamak amacıyla kullanılan genleşme tanklarının özel yapısı bulunur. Bu yapısı sayesinde tesisattaki iç basınç değeri ayarlanır ve suyun sıcaklığına göre genleşme alanı yaratılmaktadır. Kullanılan tankların konumu neticesiyle iç ve dış malzemeleri değişebilmekle birlikte ortak yapılardan söz edilebilir.

Genleşme tanklarının yapısını genel olarak iki ayrı bölümde incelemek mümkündür. İç ve dış hazne olarak ayrılan yapılarında değişik malzemeler kullanılmaktadır. İç kısmında özel membran yapılar tercih edilip daha çok sıcaklığa göre genişleme-daralma yaşaması hedeflenmektedir. Dış kısmında ise dış etkenlerden korumak, uzun süreli kullanabilmek için paslanmaz çelik, plastik gibi etken maddeleri tercih edilir.

Genel itibarı ile yapısına, üretim malzemesine göre yapılan genleşme tankı türleri şunlardır:

  • Diyafram Membranlı Genleşme Tankları

Diyafram membranın iç hazneye kaplanarak oluşturulan bu sistemler genellikle kapalı tank sistemidir. Çünkü çalışırken sistem üzerinde tek seferlik su sisteme dahil edilir. Daha sonra bu su sistem içerisinde döndürülerek kalmaya devam eder. Oksijen, kazan, tank ve radyatörler düşük miktarda paslanabilir. Fakat oksijen bittiği için daha sonrasına paslanma ilerlemez.

  • Balon Membranlı Kapalı Genleşme Tankları

Balon tipteki membranlı kaplamalarda su ile temas yoktur. Sac suyla temas etmediği için paslanma ihtimali yoktur. Söz konusu balon membranlı sistemler özellikle ısıtma ve hidrofor tesisatlarında tercih edilmektedir. Küçük kapasiteli olduğundan askısız bir yapıyla tercih edilir. Yüksek kapasiteli olanlarda ise membranlar askıyla sabitlenebilir.

Genleşme Tankının Kullanım Alanları

Özel üretilen genleşme tanklarının kullanım alanları oldukça geniştir. Farklı alanlarda değişik amaçlar için kullanılabilen bu tanklar özellikle sıcak su depolama sistemlerinde tercih edilmektedir. Sıcak su depolarında suyun ısısına bağlı olarak genleşme ve basıncı kontrol etmek amacıyla genleşme tanklarının önemi oldukça büyüktür.

Endüstriyel alanlarda üretim ya da ısıtma amacıyla da tercih edildiği bilinmektedir. Soğutma sırasında soğuk su sirkülasyonu sağlayabildiği gibi tamamen ısı ortaya çıkarmak amacıyla da sıcak tesisat sistemlerinin vazgeçilmezi olabilmektedir.

Hidrolik sistemlerin sorunsuz çalışması için bu tankların hayati bir değere sahip olduğunu söylemek mümkündür. Sistemdeki akışkan yapı sayesinde ortaya çıkan ısıyla genleşme meydana gelecektir. Genleşme ekstra basınç yaratacağından bu basıncın kontrolü sıcaklığa bağlı değişen yapıdaki genleşme tankları ile mümkün olur.

Kısaca; ısıtma, hidrolik, soğutma ve sayısız endüstriye alanlarda yaygın olarak tercih edilmektedir. Üretim aşamasındaki kapasite değişimleri, yapısal farklılıklar oluşsa da temel amaçları aynıdır.

Genleşme Tankı Nasıl Çalışır?

Hidrofor sistemlerinde yaygın kullanıldığından ‘hidrofor tankı’ olarak da adlandırılan sistemler özel bir çalışma yapısına sahiptir. Küçük kapasiteli tesisatlarda doğrudan entegre olabildiği gibi kombi, kat ısıtma sistemlerinde de vazgeçilmez bir parçadır. Peki genleşme tankının çalışma sistemi nasıldır?

Açık ve kapalı genleşme tanklarının çalışma prensipleri küçük nüanslarla değişiklik gösterir. Fakat temel çalışma aşamaları ortaktır. Genleşme tanklarının iç kısmı özel membranlar ile kaplanmaktadır. Bu membranlar genleşme özelliğine yani hacim değiştirme yapısına sahiptir.

Normal bir tank, tesisat içerisine alınan sıcak ya da soğuk su ısısına göre hacim kazanır. Sistemdeki suyun ısınması ya da sıcaklığının düşmesi kaplayacağı alanı değiştirdiğinden ortaya çıkaracağı basıncı da değiştirmektedir. Genleşme tankları ise membranın yapısı sayesinde fazla su basıncını ortadan kaldırır.

Membran ile metal tank (dış yüzey) arasında basınçlı gaz bulunur. Genellikle azot ya da kuru hava bulunur. Tank içinde yer alan bu gaz genleşme sırasında bir yastık gibi basıncı yumuşatır ve elastik yapıya geçmesini sağlar. Böylece içeride biriken basınç dışarıya çıkmak için tanka baskı yapmaz, patlamaya neden olmaz.

Kapalı sistemlerde devreye girme şekli güvenlik kanalının açılmasıyla mümkün olur. Kapasite lt cinsinden içerideki genleşme oranı hesaplanabilmektedir. Ancak açık sistemlerde basınç dengesi hava dengesine göre elde edilir. Sıcak su ya da soğuk suya sahip büyük kapasitelerde çalışan sistemlerde basınç havaya göre hareket ederek güvenli tesisat sistemi sağlar.

Genleşme Tankı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun ömürlü tesisat sistemleri için dayanıklı genleşme tankları!

Tercih edilecek genleşme tankı almadan önce dikkat edilmesi gerekenler aslında kullanım esnasında güvenliği en doğru şekilde sağlamaya neden olur. Doğru tercih ile uzun süreli tesisat sistemlerinde basıncı dengeleyebilirsiniz. Tesisat sistemini de koruyacağından güvenlik elde edebilirsiniz.

Genleşme tankı almadan önce göz önünde bulundurulması gereken özellikler şunlardır:

  • Genleşme Tankı Kapasitesi: Kapasiteye bağlı olarak seçim yapmak belki de en önemli unsurdur. Litre cinsinden belirlenen genleşme tanklarının kapasitesi kullanılacağı alana göre değişecektir. Endüstriyel alanlarda için yüksek boyutlar gerekirken ev ve ofis tiplerinde ise ortalama bir boyut yeterli olabilir.
  • Fiyatları: Ücretlendirme genleşme tankının üretim kalitesi, firması ve boyutlandırmasına göre değişecektir. Elbette genleşme tankı ücretleri araştırılmalıdır. Ancak sadece fiyata bakarak alışveriş yapılmamalıdır.
  • Kullanılan Alan: Kullanım alanları genleşme tankı özellikleri değiştiren unsurlardır. Endüstriyel alanlarda çoklu kullanıma uygun, su akışı sağlayan ve kapasitesi yüksek tanklar daha uygundur. Ancak kat giriş sistemlerinde daha çok uyumlu olabilecek, ortama uygun tanklar üretilmektedir.
  • Malzemelerin Kalitesi: Genleşme tankının iç ve dış malzeme kalitesi kullanım ömrünü, tesisatı koruma oranını gösterir. Membranların kullanıldığı endüstriye uygun olması gerekir. Dış malzemelerin ise paslanmaz çelik ya da plastik olması önerilmektedir.
  • Uyumluluk: Her genleşme tankı tüm tesisat sistemlerine uyum göstermez. Bundan dolayı tesisatlara uyum gösterilecek şekilde tankların özenle seçilmesinde fayda vardır.

Tank seçiminden en yaygın düşülen hatalardan birisi fiyata bağlı olarak sadece tercih yapmaktır. Uygun fiyatlı olan her tankın kaliteli olduğu anlamına gelmediğini bilmelisiniz. Satın alma sırasında ücretler kadar aynı zamanda üretilen malzeme ve kalitesine göz atmanız şarttır.

Tesisat sistemlerine uyumlu olması da göz önünde bulundurulmayan durumlardır. Genleşme tankı sürekli su sağlayabildiği gibi tek seferlik de temin edebilmektedir. Bu her tesisat sistemine uyum sağlanmayacağı anlamına gelecektir. Endüstriyel alanlarda kapasitesi yüksek ve gerekli su teminatı sağlayacak genleşme tankları daha uygun olacaktır. Ev tipi ısıtma sistemlerinde ise bina kapasitesine göre tercih etmek gerekir.

Genleşme Tankının Avantajları ve Dezavantajları

Her uygulama ve malzemede olduğu gibi genleşme tanklarının da avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Kullanılan bu sistemin avantaj ve dezavantajları şu şekilde özetlenebilir:

Avantajları

Dezavantajları

Uzun ömürlü kullanıma uygundur. Kısa sürede kullanım kapasitesini sonlandırmaz tam tersine tesisat sistemini de yıllarca korur.

Kurulum maliyeti ilk etapta fazladır. Sistemin özellikle kapasitesi ve gerektirdiği özellikler fazlaysa maliyeti yüksek gelebilmektedir.

Tesisat sistemlerindeki güvenliği arttırırken çevreyi de olası patlamalara karşı korunaklı hale getirir. Basınç dengesi sağlandığından patlama riski çok azdır.

Düzenli bakım ve kontrollerinin yapılması gerekir. Aksi takdirde iç aksamlarında bozulma, basıncın dengeli sağlanmaması gibi durumlar ortaya çıkar.

Endüstriyel, evler, giriş katlar ve sanayi gibi neredeyse her alanda kullanıma uygundur. Değişik kapasitelerde ve özelliklerde üretilen genleşme tanklarının uyumluluk özelliği yüksektir.

Ortak bir kaliteyi bulmak zor olabilir. Var olan firmalar arasında araştırma yapmak, efor sarf etmek gerekecektir.

Meksis’i tercih ederek genleşme tankının avantajlarından daha fazla yararlanmak istemez misiniz? Sektörün öncüsü konumundaki firma olarak ihtiyacınıza uygun kapasitelerde, özel malzemelerden üretilmiş genleşme tankları satışı yapmaktayız. Kat girişleri, endüstriyel yapı fark etmeksizin tesisat sisteminizi korumak için iletişime geçebilirsiniz.

 

Dikkatinizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

Isıtma ve soğutma sistemlerinde suyun sıcaklığına bağlı olarak hacmi değişir. Değişen su hacmi var olan su hattı borularına değişik şekillerde sığar ve basınç yaratır. Var olan basıncı yönlendirmek, çok düşürmemek ya da arttırmamak için genleşme tankı kullanılır. Tesisat sisteminin basınçtan korunarak kullanımını sürdürmek için tercih edilir.

Genleşme deposu olarak da adlandırılan bir tesisat yapısıdır. Özel üretilen bu yapı sıcak ve soğuk su kullanımı olan tesisatlarda basınç kontrolü sağlar. Suyun hacmine göre oluşan basıncı kontrollü tutarken su aktarımı/desteği sağlaması amacıyla da bilinir. Açık ve kapalı olmak üzere üretilen türleri bulunur.

Sosyal Medya’da
Meksis as
Meksis Mekanik Sistemler © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Dil

3D Portal

Bilgi Toplumu Hizmetleri

Veri Koruma

Kalite Politikamız